Geloof, democratie. Illusies

19-04-2012 | Simon Den Haerynck

Het maakt mij niet uit waar je in gelooft. God, Allah, Mohammed, Buddha, Joseph Smith, het vliegende spaghettimonster. Whatever floats your boat. Ga gewoon niet rondbazuinen dat jij het juist hebt en iemand anders niet.

Ik heb schijnbaar twee levens nodig om u het hologram te tonen,
maar die smeekbeden vallen veel te vaak op dovemansoren
als de boodschap wordt verpakt door een teveel aan metaforen
haken mensen af omdat ik ze niks voor heb gelogen.

1. We gaan de wereld niet veranderen met een blocnote of een tekenpen
omdat de meerderheid anders denkt en alleen zijn eigen regels kent
.

2. Democratie is een illusie, in leven geroepen door belanghebbende partijen
die maar al te goed weten dat de meerderheid zijn plezier vindt in het volgen van regels en tradities. Ik vind mijn plezier in het ombuigen van die regels omdat ik de absurdheid van discussies rond het leven aan wil tonen.

Want achter elke overtuiging zit een reden, achter elke reden een oorzaak, achter elke oorzaak een geschiedenis, achter elke geschiedenis een gedachtengoed, achter elk gedachtengoed een maatschappelijke noodzaak, achter elke maatschappelijk noodzaak de menselijke nood om zijn bestaan te controleren (of tenminste die illusie te creëren). Maar elke maatschappij heeft een andere invulling van 'mens-zijn'.

In de Westerse wijsbegeerte is men op zoek gegaan naar 'dat eene', 1 enkel element dat alles 1 maakt (We gingen van poly- naar monotheïsme langs het atoom naar het Higgs-Boson deeltje).

In de Oosterse wijsbegeerte wordt het leven gezien als het water in een rivier, altijd veranderend, en is op zoek gaan naar 'dat eene' ronduit belachelijk. Mensen hebben zich overal ter wereld anders aangepast aan de filosofische invulling van 'menselijke essentie', dus laten we alstublieft ophouden met het verkondigen van 'het juiste geloof', want dat bestaat simpelweg niet. 

Het maakt mij niet uit waar je in gelooft. God, Allah, Mohammed, Buddha, Joseph Smith, het vliegende spaghettimonster. Whatever floats your boat.
Ga gewoon niet rondbazuinen dat jij het juist hebt en iemand anders niet, want dat is kortzichtig, hypocriet en druist in tegen alles wat elke vorm van geloof zou moeten promoten:

3. Luister naar elkaar en probeer te leren van elkaar. Period.

PS: Wist je trouwens dat de ENIGE reden waarom het Christendom zo verspreid is geraakt in Europa door de Romeinen kwam? Het Christendom had als enige godsdienst een duidelijke afbeelding van Goed (God: Rijzige man, wit gewaad, witte baard) en Kwaad (Duivel: Bokkenpoten en geitenhorens van de Griekse god Pan, slangenstaart van Cerberus, drietand van Poseidon). Het was dus politiek gezien interessant om de vorst te associëren met God en 'het Goede', en alle tegenstanders te associëren met de Duivel, waardoor men een vrijgeleide kreeg om deze te vervolgen.

Swat. Guess I'm just a curious type.

4. Everything we do, think and believe is nothing more than the human need to control life, as we are the only species that realizes it will end one day.

Geloof is een illusie. Hier in het Westen hebben we onszelf gewoon aangeleerd van er eens mee te lachen ipv mekaar de kop er voor in te kloppen. 

My advice: Cynicism: Learn to deal with it.

 

http://kifkif.riffle.be/actua/geloof-democratie-illusies