Minister Schauvliege rondt succesvol proefproject van Vlieg en vzw JONG af in STAM (Gent)

Op basis van twee groepsfoto’s die ze mee naar huis kregen, deelde ze hun ervaring met hun ouders. Dit project was een succeservaring voor de kinderen, de jeugdwerkers en het STAM.

Maatschappelijk kwetsbare kinderen zochten Schatten van Vlieg in Gentse wijken

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege sloot vandaag op de site van het STAM in Gent een proefproject af van CultuurNet Vlaanderen, vzw JONG, STAM en BOUGIE. Samen met Gentse jeugdwerkers verstopte Vlieg, het vrijetijdslabel voor families van CultuurNet Vlaanderen, afgelopen zomer vier schatkisten in divers samengestelde volkswijken van Gent. Bedoeling was om de kinderen kennis te laten maken met erfgoed in hun buurt. Deze drempelverlagende actie was gericht naar stadskinderen die niet op vakantie kunnen gaan en niet vaak met cultuur in contact komen. Onderzoek wijst uit dat het hierbij gaat om 18,9% van de kinderen in Vlaanderen.

Zomeracties om kinderen cultureel te stimuleren

Het familiale cultuurlabel Vlieg is door CultuurNet Vlaanderen in het leven geroepen om kinderen tot 12 jaar in familiaal verband warm te maken voor kunst en cultuur.

Tijdens vakantieperiodes organiseert Vlieg in samenwerking met de brede cultuursector acties om families cultureel te stimuleren. Zo werden de afgelopen twee jaar tijdens de zomervakantie schatkisten van Vlieg verborgen op honderden culturele locaties in heel Vlaanderen. De actie bereikte deze zomer meer dan 30.000 kinderen. Meer dan 12.000 kinderen vonden hun weg naar www.uitmetvlieg.be, de website die cultuur meer zichtbaar en beter vindbaar maakt.

Proefproject in Gent

In het kader van deze zomeractie hebben verschillende partners – vzw JONG, STAM, BOUGIE en CultuurNet Vlaanderen - elkaar gevonden voor de uitwerking van een proefproject op het kruispunt van lokale erfgoedbeleving en jeugdwelzijnswerk.

86 kinderen die bereikt werden door vzw JONG in de Gentse volkswijken namen deel aan de speurtocht. De kinderen genoten later op de dag ook van een bezoek aan het STAM. Voor velen van hen was het de eerste keer dat ze een museum bezochten.

Ghezlan, 9 jaar: “Super tof. Ik ga nog ne keer terugkomen met mijn mama”.

Op basis van twee groepsfoto’s die ze mee naar huis kregen, deelde ze hun ervaring met hun ouders. Dit project was een succeservaring voor de kinderen, de jeugdwerkers en het STAM.

Het project in Gent zal – na evaluatie met de partners - verder uitgewerkt worden tot een dienstenpakket waar ook andere steden in Vlaanderen in de toekomst op kunnen intekenen. Zo hoopt CultuurNet Vlaanderen thuisblijvende kinderen uit heel Vlaanderen in de toekomst elke zomer te verrassen met een ludiek opgevatte cultuuractie.

Vlaams minister Joke Schauvliege: “In mijn beleidsnota 2009-2014 beklemtoon ik de sleutelrol van ouders (en grootouders) in de ontwikkeling van de culturele competentie van kinderen. Of je als kind al dan niet aan cultuur participeert, hangt meer af van het ouderlijk milieu dan van het opleidingsniveau. Daarom zal ik blijven inzetten op initiatieven als Vlieg om kinderen samen met hun ouders te laten proeven van cultuur.”
 

http://kifkif.riffle.be/actua/minister-schauvliege-rondt-succesvol-proefproject-van-vlieg-en-vzw-jong-af-in-stam-gent