Afropunk Fest viert Afro-Caribische cultuur

19-07-2017 | Assia Missaoui

Links: fotografe Assia Missaoui

Afropunk Fest Paris

Afropunk Fest is een festival dat in het teken staat van de Afro-cultuur. In Parijs (15 en 16 juli) vond je op het podium - onder leiding van 2 vrouwelijke hosts - zwarte artiesten zoals Yasiin Bey, Macy Gray, Disiz La Peste en de Belgische Baloji en EME, samen met dj's als Anais B en Noss. Daarnaast maakte de Afro Market plaats voor kraampjes met vaak handgemaakte accessoires en kleding, en artistieke werkstukken. Ook vond je er stands met activisten rond klinkende thema’s als Afrofeminisme, Decolonize Arts, steunpunt voor Afro-Caribbean LGBTQ communities en History of Black Paris.

Unapologetically black

Als er één ding is waar Afropunk Fest echt in geslaagd is, dan is het wel dat het een atmosfeer heeft gecreëerd waar non-conformisme aan schoonheidsidealen màg, en waar trans- en genderidentiteiten hun plaats krijgen. Trotse (queer) mannen en vrouwen en gender fluid mensen met afro's, dreads en kapsels getooid op de meest artistieke manier passeerden de revue.

Wat Afropunk aantoont is dat deze (nieuwe) identiteiten ook bestaan én dat initiatieven zoals dit festival de band versterken tussen alle Afrikaans-Caribische identiteiten. Voor mij als Noord-Afrikaanse was het reden genoeg om mezelf opnieuw te verbinden met mijn roots die verder reiken dan Marokko alleen, want heel Afrika is mijn thuis. En als je het mij vraagt is dit de nieuwe Paris Fro Fashion Week zoals je die nooit eerder gezien hebt.

 

Bekijk meer foto’s door Assia Missaoui op haar Instagram-profiel: assia.antwerp

Wie Afropunk Fest Paris gemist heeft, kan ook naar Londen, Brooklyn, Atlanta of Johannesburg, waar het festival ook plaatsvindt. Meer info: www.afropunkfest.com.

 

http://kifkif.riffle.be/cult/afropunk-fest-viert-afro-caribische-cultuur