[Kif Kif Filmblog] The wrong train can get you to the right station > The Lunchbox (2013) van Ritesh Batra

25-06-2015 | Btisam Akarkach

“Lunchbox” is een aangename romantische tragikomedie, waarin fantasie en realiteit mooi worden uitgedrukt en die ons een fascinerende glimp geeft over het gewone leven in Mumbai.

De Indiase acteur Irrfan Khan, ook bekend om zijn rol in “Slumdog Millionaire”, schittert in "The Lunchbox", het debuut van Ritesh Batra. Khan is bijzonder polyvalent en beschikt over een bijzonder talent waar veel vraag naar is, zo verschijnt hij zowel in Bollywood als in Hollywoodfilms. Echter neemt hij geen blad voor de mond als het gaat om de huidige Hollywoodcinema. Zo is hij van oordeel dat die veel kan opsteken  van de manier waarop Bollywood aandacht schenkt aan informele en persoonlijke relaties. Wie Bollywood zegt, denkt algauw - cliché, cliché - aan verhalen over liefde en onrust, aan muziek en dans. “The Lunchbox” sluit omwille van zijn terughoudende stijl eerder aan bij een film als "Sleepless in Seattle" (1993), zowat het symbool bij uitstek van de romantische Hollywoodkraker.

De film opent met een scene van voorbijrijdende treinen in Mumbai.  Het lijkt alsof Batra al van bij de start zich van de clichés wil ontdoen en de kijkers een breder venster op de wereld wil bieden.

“The Lunchbox” vertelt een verhaal over het leven zoals het is in India. Alles draait rond de hoofdpersonages Ila (Nimrat Kaur), een door haar man verwaarloosde huisvrouw, en Seejan (Irrfan Khan), een eenzame boekhouder die weduwe is. Door de verkeerde levering van de voedselbezorger komen de lunchboxen die Ila voor haar echtgenoot maakt bij de verkeerde persoon (Seejan) terecht. De voedselbezorgers of dabbawala’s van Mumbai werken volgens een fijn 'lunchbox bezorgingssysteem' dat nauwelijks fouten maakt. Dit toeval heeft bepaald dat de twee beginnen te pennen. Net zoals in” You’ve got mail” (1999) een film met Meg Ryan waarin alles rond de mailbox draait, draait hier alles rond de brieven die in de metalen lunchboxen verstopt zitten. Gaandeweg wordt de communicatie tussen hun beiden steeds meer een échte correspondentie. Als kijker word je meegesleept in een avontuur vol liefde en toenadering.

Ondanks al hun harde werk voor maatschappelijke acceptatie, voelen geen van beiden voldoening. Maar het duurt niet lang voor dit duo de waarde leert van gemiste aansluitingen, zoals in de woorden van Seejan's collega uitgedrukt "the wrong train can get you to the right station". Hoe voorspelbaar hun leven is,  die ene verkeerde levering heeft een ondeugende wending aan hun dagelijkse sleur gegeven. En ook dat ligt in de lijn van de classic Hollywoodcinema : wie weet wat het toeval in zich draagt? Wie weet welke verstrekkende gevolgen ook maar de kleinste, minieme afwijking in hun levens kunnen hebben ?

De onverschilligheid van haar hardwerkende man naast het begin van een vermoeden dat hij een affaire heeft hebben Ila aangezet om Seejan eindelijk te ontmoeten. Dan ontdekken ze dat ze eigenlijk bij elkaar horen. Het verhaal is ons bekend, maar de aparte sfeer van de grote moderne metropool Mumbai, krioelend van de massa, waar twee eenzame zielen elkaar trachten te benaderen op een onschuldige doch vertederende manier geeft de film een zekere charme. 

Als kijker word je meegesleept in een avontuur vol liefde en toenadering. Ideaal om bij weg te dromen.

“The Lunchbox” is een aangename romantische tragikomedie , waar fantasie en realiteit mooi worden uitgedrukt en die ons een fascinerende glimp geven over het gewone leven in Mumbai.

 

De film is binnenkort te zien in Bar4 (filmavonden FORT 4 bar4 Mortsel)

Op dinsdag 28 juli - 21.30 uur

 

 

Lees meer filmnieuws en recensies op Kif Kif Filmblog

http://kifkif.riffle.be/cult/kif-kif-filmblog-the-wrong-train-can-get-you-to-the-right-station-the-lunchbox-2013-van-ritesh-