'Souls' van choreograaf Olivier Dubois doorbreekt het cliché van wat Afrikaanse dans is voor het Westen

29-09-2014 | Mathieu Charles

Laat varen alle hoop, gij die hier binnen treedt – Dante Alighieri

Lichamen die als hoopjes zand langzaam tot leven komen op een ritme dat als drilboor doorheen de zaal dreunt. Lichamen die zichzelf voortslepen, kruipen, rollen en stuiptrekkingen in slow-motion ondergaan. Lichamen die het gewicht van de (onder)wereld met zich meetorsen. Het doet bij wijlen denken aan “La Divina Commedia” waarin Dante verdwaalt in een donker woud en afdaalt naar de poort van de hel.

De zes dansers die de microkosmos van “Souls” bevolken maken een gelijkaardige reis. Choreograaf Olivier Dubois ging naar het continent Afrika om enkele workshops te geven, werd begeesterd door een idee rond dood, verlies en afscheid en organiseerde audities om zijn idee vorm te geven. Hij vroeg expliciet aan de dansers uit verschillende landen (Marokko, Ivoorkust, Senegal, Egypte, Zuid-Afrika en Democratische Republiek Congo), niet het clichébeeld van wat Afrikaanse dans in de Westerse wereld voorstelt op te zoeken. Wat we te zien krijgen is een mengeling van traditie en minimalisme. De beelden die geboetseerd worden en tot leven komen kunnen op verschillende manieren ingevuld worden en je kan bijna het innerlijke geweld voelen dat door gecontroleerde spasmen wordt geuit. De bewegingen worden traag ontwikkeld en staan vaak in schril contrast met het ophitsende, dreigende ritme dat als een sneltrein langs de oren suist. De dansers bewegen als één organisme en spatten op verschillende momenten onvoorspelbaar uiteen. Ze dragen elkaar, zoeken houvast en vormen verschillende formaties in een landschap dat strand, woestijn, drijfzand of een andere wereld zou kunnen zijn.

“Souls” is een voorstelling die niet direct gaat voor verzadiging, maar een trage opbouw ambieert. Dit zorgt voor zowel de sterke als zwakkere momenten. Sommige scènes slepen net iets te lang aan en ik voelde mijn aandacht tijdens het stuk dan ook af en toe wegebben. Het geheel blijft echter een krachtig verhaal over leven, dood en loslaten. Dit ook dankzij het intense einde, een solo met enkel het geluid van een dansend lichaam, dat even bleef nazinderen.

 

'Souls' was te zien in De Vooruit op 26 september, Belgische Première
Choreografie: Olivier Dubois
Dansers: Tshireletso Molambo (Zuid-Afrika), Youness Aboulakoul (Marokko), Jean-Paul Mehansio (Ivoorkust), Hardo Papa Salif Ka (Senegal), Ahmed El Gendy (Egypte), Djino Alolo Sabin (Democratische Republiek Congo)

http://kifkif.riffle.be/cult/souls-van-choreograaf-olivier-dubois-doorbreekt-het-cliche-van-wat-afrikaanse-dans-is-voor-het-