Kif Kif pleit voor een verenigde anti-racistische beweging

24-03-2015 | Kif Kif

Het is tijd om de ego's en de logo’s achterwege te laten

De internationale dag tegen racisme van 2015 was raak, in Vlaanderen althans! Kif Kif wil het momentum niet laten voorbijgaan en roept op tot solidariteit in de anti-racistische beweging. De strijd tegen racisme staat op een keerpunt. Het is nu of nooit! 

De Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie werd in het leven geroepen door de Verenigde Naties ter nagedachtenis van 21 maart 1960. De politie in het Zuid-Afrikaanse Sharpeville opende toen het vuur op een menigte vreedzame zwarte betogers. 69 mensen werden gedood. Sindsdien is het een dag waarop wereldwijd mensen zich onomwonden tegen elke vorm van racisme en discriminatie uitspreken. Een symbolische dag. Spijtig genoeg nog nooit zo actueel als vandaag.

De Gentse lente neemt het voortouw. Een dag eerder, vervroegd wegens hoogdringendheid, stelt de stad haar actieplan tegen racisme voor. Stad Gent geeft te kennen werk te willen maken van praktijktest als beleidsinstrument. Zij krijgt niet alleen de steun van de Gentse lente, maar ook van Kif Kif, Minderhedenforum en Movement X. Praktijktesten zorgen voor een juridische aanklacht en voor een omkering van de bewijslast. Niet de slachtoffers van racisme moeten zich verantwoorden, maar de daders. Het is deze omkering die vandaag broodnodig is. 

De volgende dag wordt in de Standaard het ontslag van de Minister van Buitenlandse zaken geëist doordat hij door de straten van Brussel paradeerde als Noiraud: met zwart geschilderd gelaat, uitgedost in een 19e eeuws edelmanspak schuimden hij en zijn kompanen de straten en restaurants van onze hoofdstad af om geld in te zamelen voor achtergestelde kinderen.  Net zoals met Zwarte Piet, tonen de verontwaardigde reactie van de goegemeente, hoe sterk  de koloniale en racistische mentaliteit in het Vlaamse denken is ingebakken. 

Bleri Lleshi lanceert dezelfde dag de broodnodige #dailyracism. Mensen grijpen hun kans om hun verhaal achter de cijfers te delen.  “Het deksel is (weer)van de beerput en de shit vliegt (weer) in het rond.” om Dalila Hermans te citeren. Zij is een van de activisten achter de beweging “ wij zijn de meerwaarde”. De wereld kijkt mee. De verontwaardiging verspreid zich op internationale schaal. Vlaanderen toont zich weer van haar beste kant.

Het wordt heet onder de voeten van onze politici. De burgemeester van Antwerpen nodigt zichzelf uit op de nationale omroep om zich te verdedigen. De VRT organiseert geen tegenspraak. Naast het kil poneren van enkele flagrante historische leugens, slaagt hij er in om in 1 zin tegelijkertijd racisme te relativeren en één absoluut racistische uitspraak te maken. Deze keer worden de Berbers geviseerd.

Movement X pikt dit niet en roept een sit-in op de Grote Markt van Antwerpen op 25 maart en eist zijn ontslag.

Rachida Aziz trekt tenslotte de kar van Hart boven Hard, dat volop naar haar momentum aan het toewerken is: de Grote Parade aanstaande zondag! Het brede middenveld sluit zich aan bij de strijd voor gelijkwaardigheid en diversiteit. Voor een samenleving  waarin iedereen zijn plaats heeft en krijgt vanuit gelijkwaardigheid. Van ‘wij’ tegen ‘zij’ naar ‘onze’ samenleving. Omdat de toekomst pas begint waar racisme, discriminatie en gevaarlijke tendensen als islamhaat of antisemitisme stoppen.

Kif Kif is solidair met de Gentse Lente, Minderhedenforum, Movement X en Hart Boven Hard en alle andere bewegingen, politieke partijen en individuen die kiezen voor gelijkwaardigheid en diversiteit. We moeten het ijzer smeden wanneer het heet is. Want we weten dat racisme bestaat. Onderzoek na onderzoek, rapport na rapport. Niemand met gezond verstand kan dit nog ontkennen, laat staan relativeren.  “Het is tijd om de ego's en de logo’s achterwege te laten” zoals Jamila Channouf de Gentse lente inluidde. Laten we samen de strijd tegen racisme en voor gelijkwaardigheid en diversiteit aangaan en winnen. Het is tijd voor gezamenlijke actie, nu!

 

Vanavond > 25 maart > 18h30 vindt er een SIN IN plaats op de Grote Markt in Antwerpen bij wijze van protest tegen het egen Anti-Berbers Racisme van Burgemeester Bart De Wever > Berber of geen Berber; Kif Kif roept al haar lezers op om vreedzaam aanwezig te zijn en te tonen dat we dit niet kunnen aanvaarden! Meer info hier

http://kifkif.riffle.be/over-kif-kif/kif-kif-pleit-voor-een-verenigde-anti-racistische-beweging